Sfârșit de Iunie .. început de vara … Împreună cu niște prieteni am hotărât să mergem la lacul Lala, să vedem rododendronii , adică bujorii de munte. Noi am plecat din Suceava de vineri, la Vatra Dornei, la părinții mei, urmând ca a doua zi sa plecăm spre lac…
Am plecat din Vatra Dornei pe la 8:20, trebuia sa ne întâlnim cu ceilalți prieteni pe la ora 9:00 la Gura Lalei.Bazat prea mult pe tehnologie nu m-am uitat de acasă cam pe unde ar fi Gura Lalei, mi-am zis ca pun Waze-ul si mă duce direct la destinație. Surpriza!!! După ce am ieșit din Ciocănești nu am mai avut semnal la telefon, Mulțumesc TELEKOM 😤😤😤Deja mă gândeam, dacă era socrul meu cu mine, sigur avea la el o harta turistică, oprea pe marginea drumului și o întindea pe capota mașinii, caz rezolvat. 😏
După ce am trecut de Cârlibaba am făcut stânga pe un drum forestier, unde era un punct de informare, cu harta zonei. M-am uitat ca mâța în calendar, am admirat cât de bine e realizată harta, stâlpi de lemn, o tablă frumos desenată, un punct care-mi arăta unde mă aflu, și cu atât am rămas. Încotro trebuia sa o iau…🤦♂️
Norocul nostru a fost, că a oprit o mașină cu două persoane binevoitoare. Am întrebat și eu ce mă durea, domnul de la volan a încercat să-mi spună încotro ar trebui să o iau, dar nu a apucat, doamna din dreapta lui, bănuiesc că era soția lui a intervenit și mi-a spus că mai trebuie să urcăm pe drumul principal, spre Borșa încă 13 km. Doamna era foarte sigură pe ea și exactă. Am urmat indicațiile primite, numai ca au trecut 18 km și n-am găsit indicatorul. Am întors, și am găsit drumul cu pricina, erau doar 3 km, de mers, de unde a zis ea. 😁
Ca sa revin și să nu zăpăcesc cititorul am să dau indicații mai exacte. 😁 Din centrul comunei Cârlibaba, am mers 12 km până în Gura Lalei, de aici am făcut stânga pe un drum forestier. Am urcat cu mașina de-a lungul râului Lala 6 km, primii 4 km se fac în siguranța cu o mașina mică, următorii 2, cel mai sigur cu SUV.
Aici am lăsat mașina, este un loc destul de generos, unde încap cam 8-10 mașini, si am continuat drumul pe jos, traseul este unul ușor, spre mediu. Este o porțiune aproape de lac, unde accesul e mai dificil, trebuie să treci prin râu. Dar cred că asta face traseul si mai frumos, un pic de adrenalină nu strică.
De unde am lăsat mașina, am mers pe drumul forestier, în jur de 2 km, drumul era plin de apă, asta și din cauză ca am mers după o perioadă cu multe ploi. Recomand bocanci cu Gore-tex, ajută.
Marcajul pentru lacul Lala este o bulina albastră, după ce s-a terminat drumul forestier, am făcut stânga prin pădure, și am urcat de-a lungul râului. Pădurea ne-a primit cu un peisaj de vis, mușchiul de pădure, spectaculos, un verde viu, îți venea să te cufunzi in el. Aerul tare de munte îți umplea plămânii cu viață. Pe tot parcursul traseului, am băut apă rece din râu, merită.
Din pădure am ajuns intr-o poieniță unde am făcut un popas, in dreapta aveam râul și o stână. Am stat în jur de 10 minute si am mâncat câte un sendviș. Unii dintre noi erau cam obosiți.
Din poieniță, pădure din nou, iar după 1 km am ajuns la zona de jnepeni. Destul de dificil de trecut printre ei, nu prea a mai curățat nimeni traseul. Recomand pantaloni lungi. Aici cred ca e cea mai spectaculoasă parte a traseului, se vede în față vârful Ineu în toată splendoarea lui, în spate toată valea, iar râul Lala având panta mai mare, crează din loc în loc mici cascade, spectaculoase si zgomotoase, dar un zgomot plăcut. Aici, ședință foto, că ai cu ce 😎😎😎, păi nu! Trebuie de pus ceva foto și pe rețele sociale.
Pe o porțiune cam de 150 m, traseul merge exact pe malul râului, iar din cauza jnepenilor care au crescut cam mult, nu ai cum să treci mai departe decât dacă sari pe pietre sau treci direct prin apă. Cu un pic de atenție si o mână de ajutor de la prieteni am reușit să trecem.
După zona de jnepeni am mai mers aproximativ 500 de metri și am ajuns la lac. Obosiți, uzi la picioare, dar fericiți ne-am bucurat de priveliște și bineînțeles de mâncarea din bagaj, era bun dacă aveam măcar o bere la noi. Mergea grozav, știi cum… o lăsam 15 min apa rece din lac, și după…curcubeu în cerul gurii.
Adaug o descriere ce am găsit-o pe Wikipedia. Descriere Lacul Lala Mare este un lac glaciar. Este localizat în munții Rodnei, sub vârful Ineu, la o altitudine de 1815 m. Este cel mai extins lac glaciar din Munții Rodnei având suprafața de 5637,5 m². Face parte din Rezervația mixtă „Ineu – Lala”. Wikipedia
Traseul l-am făcut cu familia, câțiva prieteni cu copii lor și doi căței, Ares, respectiv Lucky, părerea mea că cel din urmă avea ceva probleme la mansardă, sau din cauza aerului tare de munte, nu știu🤷♂️, comportamentul lui nu era prea normal. 😁
Cel mai mic participant a fost fiul meu, trei ani și jumătate. A fost prima lui experiența pe munte, din acest an, și spre surprinderea mea, a mers pe jos mai mult de jumătate din traseu. La coborâre la fel, s-a descurcat singurel, emoții mari am avut doar când mergeam aproape de râu. După ce am ieșit din pădure si am ajuns drumul forestier l-am luat în cârcă, unde a și adormit.
Urcarea a durat 2:30 min. iar coborârea 1:40 min. Dacă v-am stârnit interesul și o să vreți să mergeți, sper că o să vă fie de folos descrierea mea. Oricum merită, e unul din cele mai frumoase trase montane.